Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
gulinti geltona katė

Katės sveikatos tikrinimo veiksmų sąrašas

Perskaitoma per 7 min.

Kaip mylintys šeimininkai, jūs neabejotinai norite savo augintinei visko, kas geriausia. Todėl pirmiausia reikėtų pasirūpinti, kad ji būtų kuo sveikesnė ir laimingesnė.

Sveikatos tikrinimo veiksmų sąrašas

Kas mėnesį turėtumėte „suvaidinti veterinarą“ ir atidžiai patikrinti savo katę, kad įsitikintumėte, jog viskas gerai. Laikydamiesi mūsų kontrolinio sąrašo turėsite galimybę anksti pastebėti neįprastus požymius, todėl prireikus galėsite kuo greičiau kreiptis į gydytoją. Tai ne tik padės išlaikyti katę geriausios būklės, bet ir suteiks progą daugiau laiko praleisti su savo švelniakaile drauge.

"Rūpinantis kate reikia reguliariai įvertinti jos kūno būklę balais (/straipsniai/katės/sveikata/mankšta/purina-kūno-būklės-įvertinimo-priemonė). Braukdami rankomis per katę turėtumėte palyginti lengvai jausti ir (priklausomai nuo veislės ir kailio ilgio) kartais matyti tik šiek tiek riebalais padengtus šonkaulius. "

Žiūrint iš viršaus, katės liemuo turėtų būti aiškiai išreikštos smėlio laikrodžio formos, o ant pilvo turėtų būti labai nedidelė riebalų pagalvėlė.

Ausys

Kačių ausys yra labai švelnios ir jautrios, todėl su jomis reikia elgtis atsargiai. Jų ausys visada turi būti švarios, be tirštų ar vaškinių išskyrų, taip pat neturi būti paraudimo, niežėjimo ar nemalonaus kvapo. Jei jūsų katės kailis plonas arba ausys baltos, karštomis ar saulėtomis dienomis įmasažuokite apsauginio kremo nuo saulės, kad apsaugotumėte nuo nudegimų (galinčių sukelti odos vėžį).

Jeigu katė pradeda kreipti galvą į šoną, dažniau nei įprastai trina snukutį į paviršius arba nuolat purto galvą, nuvežkite ją pas veterinarijos gydytoją, kad šis nuodugniai apžiūrėtų ausis ir patikrintų bendrą sveikatą. Niekada patys nekiškite nieko į katės ausis – taip galite dar labiau jas pažeisti, o to juk nenorėtumėte.

Išsamesnės informacijos apie kačių ausų priežiūrą rasite mūsų puslapyje apie kačių ausų problemas (/straipsniai/katės/sveikata/oda-kailis-ausys/kačių-ausų-problemos).

Akys

Katės akys turi būti ryškios ir vaiskios, be jokių išskyrų, paraudimo ar skausmingumo požymių. Jūsų augintinė neturėtų būti prisimerkusi ar vengti šviesos, o jei staiga ima atsitrenkti į daiktus, nuvežkite ją pas veterinarijos gydytoją patikrinti.

Katės snukutis turėtų būti švelnus ir šiek tiek drėgnas liečiant. Suskilęs, kraujuojantis snukutis, išskyros ar dažnas čiaudėjimas rodo, kad kažkas yra negerai, todėl nuvežkite katę patikrinti veterinarui.

Tai ypač svarbu, jei akys taip pat šiek tiek varva, nes katės yra jautrios gripui.

Burnos ertmė

Katės, kurioms iš nasrų sklinda blogas kvapas, yra ne itin maloni draugija, be to, nemalonus kvapas iš nasrų gali reikšti virškinimo ar inkstų veiklos sutrikimus. Vis dėlto dažniausiai taip būna dėl bakterijų pertekliaus arba apnašų ant dantų ir dantenų, o jų nepašalinus gali išsivystyti dantų ėduonis ir dantenų ligos, o kartais ir organų problemos.

Dantys turėtų būti balti arba kreminės spalvos, be storų ir rudų dantų akmenų. Dantenos turėtų būti sveikai rausvos (arba juodos; priklauso nuo katės odos pigmentacijos) ir tikrai ne raudonos, patinusios ar kraujuojančios. Atkreipkite dėmesį į blogą kvapą iš nasrų, per didelį seilėtekį, nenorą ėsti, nagų kišimą į nasrus ir ėdalo drabstymą – visi šie požymiai rodo, kad kažkas negerai. Kiekvieną kartą apsilankę pas veterinarijos gydytoją paprašykite, kad jis išvalytų katės dantis, tačiau geriausia būtų valyti dantis du kartus per dieną specialia kačių dantų pasta. Tinkamą pastą gali rekomenduoti veterinarijos gydytojas.

Oda ir kailis

Atsižvelgiant į odos pigmentaciją, katės oda turi būti rausva arba juoda, neturi būti jokių žaizdelių, niežulio, pleiskanojimo, juodų ar baltų dėmių, infekcijos ar uždegimo požymių. Kailis turėtų būti tankus (nors kai kurių veislių kačių kailis plonesnis nei kitų) ir blizgantis, be lūžinėjančių plaukų, plikų lopų, pleiskanų ar blusų. Katėms taip pat gali atsirasti spuogų – jums ar jūsų katei gali knietėti juos krapštyti, tačiau atsispirkite pagundai ir pasikonsultuokite su veterinarijos gydytoju.

Jūsų katė šeriasi ištisus metus, tačiau paprastai daugiau plaukų pašalinama vasarą ir rudenį, todėl naudinga nuo mažens įpratinti savo katę reguliariai šukuotis, be to – turite įsigyti gerą dulkių siurblį! Blusos ir erkės gali būti dažna kačių problema – informacija mūsų puslapyje apie kačių blusų ir erkių naikinimą (/straipsniai/katės/sveikata/parazitai/kačių-blusos) turėtų padėti jums apsaugoti katę nuo įkyrių parazitų.

Be šių gyvių, gali būti daug kitų veiksnių, turinčių įtakos jūsų katės odai ir kailiui. Išsamios informacijos rasite mūsų puslapyje apie kačių odos problemas (/straipsniai/katės/sveikata/oda-kailis-ausys/kačių-odos-problemos) ir kačių plaukų slinkimą (/straipsniai/katės/sveikata/oda-kailis-ausys/kačių-plaukų-slinkimas).

Nagai

Katės nagai gali būti juodi arba balti, jie turėtų būti lygūs – dėl šiurkščių ar lūžinėjančių nagų gali tekti apsilankyti pas veterinarą. Norėdami patikrinti katės nagus, švelniai paspauskite jos letenėlių pagalvėles, kad nagai visiškai išlįstų. Nepamirškite patikrinti letenų ataugų, kurios yra vidinėje kojos pusėje, šiek tiek aukščiau letenos. Kai kurios katės jas turi tik ant priekinių kojų, kai kurios – ant priekinių ir užpakalinių, o kai kurios jų visai neturi!

Tikrindami katės nagus turėtumėte apžiūrėti ir letenėles, kad įsitikintumėte, jog jos švarios ir sveikos. Jei jūsų katė vaikštinėja lauke, turėtumėte reguliariai valyti jos letenas, ypač žiemą, nes katės gali apsinuodyti antifrizu, jei jo patektų ant letenų, o katė vėliau jas laižytųsi.

Virškinimas

Katės gali būti išrankios ėdalui – sirgdamos jos eikvoja daug jėgų, todėl stengiasi bet kokia kaina ligų išvengti! Visiškai normalu, kad katės retkarčiais atpila ėdalą arba iškosėja plaukų gumuliuką, tačiau paprastai katė neturėtų vemti ar atsisakyti ėsti.

Jei jūs rūpinatės kate, stebėkite jos apetitą ir žinokite, kuo ją šeriate ir ko jai duoda kiti šeimos nariai. Jei keičiate mitybą, darykite tai palaipsniui per 7–10 dienų ir atkreipkite dėmesį į bet kokius katės išmatų pokyčius. Išmatos turi būti vienodos rudos spalvos, kietos tekstūros, be kraujo ar gleivių. Apetito ar virškinimo pokyčiai gali būti visiškai normalūs, tačiau niekada nemanykite, kad jūsų katė yra tiesiog išranki – pasitarkite su veterinarijos gydytoju, kad neliktų abejonių.

Kvėpavimas

Katės nekvėpuoja išsižiojusios kaip šunys, todėl bet kokius dūsavimo, švokštimo ar kosulio požymius turėtų kuo greičiau ištirti veterinarijos gydytojas.

Troškulys

Katės yra protingi padarai, todėl jos ras būdų, kaip numalšinti troškulį iš kai kurių neįprastų šaltinių, pavyzdžiui, lašančio vandens čiaupo ar net balos. Taigi per daug nesijaudinkite, jei atrodo, kad jūsų apskritai sveika katė laka nedaug.

Vis dėlto – nesvarbu, ar jūsų katė yra kambarinė ar vaikštinėja lauke, – visada turi būti padėtas dubenėlis šviežio ir švaraus vandens. Jei jūsų katei staiga pasireiškia troškulys arba be papildomo fizinio krūvio ji pradeda lakti daugiau nei įprastai, tai gali būti ligos požymis, todėl turėtumėte pasitarti su veterinarijos gydytoju.

Elgesys

Katės elgesys gali daug pasakyti! Jis dažnai parodo, kaip ji jaučiasi, todėl prastą savijautą pastebėsite iš jos kūno kalbos. Pavyzdžiui, jei miega ilgiau nei įprastai arba atrodo ramesnė ir ne tokia žaisminga, tai gali reikšti, kad jai blogai.

Prastai besijaučiančios katės taip pat gali vengti kontakto su žmogumi, pradėti šlapintis neįprastose vietose, o kartais be jokios priežasties būti neįprastai agresyvios. Vis dėlto katės labai gerai moka nuslėpti ligas, todėl atkreipkite dėmesį į bet kokius neįprastus pokyčius ir, jei kyla abejonių, pasitarkite su veterinarijos gydytoju.

Vadovaudamiesi šiuo kontroliniu sąrašu turėtumėte atidžiai stebėti savo katę ir įsitikinti, kad jos sveikata kuo geriausia, – taip su savo augintine būsite tikrai laimingi drauge.